Ran Entype seilas arrangeres for 5 gang med årets arrangement. Dette er et entype arrangement med baneseilaser for ulike klasser.
De to største klassene er Yngling som avholder sitt NM på egen bane og så har vi Melges 24 som også har egen bane.
Med 9 båter på startstreken og 7 av disse fra Hordaland Seilkrets har klassen oppnådd status som kretsmesterskap i Melges 24.

Regattaen inngår i Melges 24 seilserien som heter Javacup 2016 som består av 5 regattaer fra Farsund i sør til Bergen i nord.
Aktive seilere har tatt kontakt med de ulike klubbene som har aktuelle regattaer og spurt om lov til å inkludere allerede eksisterende arrangement i en serie.
Dette er blitt meget godt mottatt hos klubbene som alle svarte ja. Ideen bak Javacup er å ha en seilserie med kort reiste regattaer og danne et grunnlag for vekst i klassen.
Melges Sørvest som er en av tre distrikter i Norge er med dette den mest aktive delen av Melges Norway. Til nå har 16 ulike båter deltatt i cupen og nummer 17 kommer nå til Ran og seilasene der.
Et av hovedpoengene med cupen er å samle Melges seilingen og videre utvikle arrangement siden av disse seilasene.

Tre hoved fokus jobbes det mye med:Levende bilder fra drone fra regattaene, miljøfremmende tiltak for å bygge et stadig bedre miljø i klassen og resultatservice på en egen nettside som gjør at deltakerne i cupen kan følge med gjennom sesongen.

I år har cupen hatt en hovedsponsor, men jobben med Javacup 2017 er godt i gang. Datoene for neste års cup er snart klar og vi håper at klubbene vi har hatt arrangementer med i år blir med også neste år. Det jobbes for å bli bedre på alle deler av cupen. Det er viktig med gode arrangementer og at seilerne blir tatt vare på. Planene for landside arrangementene fortsetter og vil stadig bli viktigere og viktigere. De fleste av oss har mange og gode tilbud. Melges 24 er den beste entype båten i sin størrelse, båtene er like og det er et godt brukt marked til en fornuftig pris. For at klassen skal vokse så er det viktig at vi tar konkurransen med alle de andre tilbudene på alvor. Det sosiale og miljøet rundt seilasene blir da viktig. Målet er å lagge så gode arrangement at seilerne ikke vil gå glipp av disse regattaene. Her er samarbeidet med seilforeningene alfa og omega. Race village på land står i fokus neste år, samt premieringen. Javacup står ansvarlig for premiene for sammenlagt resultatene der alle 5 regattaene inngår og 2 seilaser kan strykes i regattaer der det seiles flere en 6 seilaser.
I Hordaland er det Askøy Seilforening sitt Melges 24 miljø som leder an. Der har man en egen gruppe i klubben som tilbyr at båten kan stå rigget på kaien og tar man et krane kurs så disponerer man kranen selv.
Dette har blitt så populært at det står 5 båter klar til seiling på kaien ute på seilsportanlegget. Flere og flere ser på båten og ønsker å seile disse sportsbåtene.